Proiect "Covasna"

Despre proiect

Clădirea adăposteşte o locuinţă de vacanţă amplasată într-o zona muntoasă. Proiectul este inspirat din arhitectura tradiţională specifică zonei atât prin volumetria ansamblului, cât şi prin tehnicile constructive şi prin materialele alese. Astfel, clădirea reprezintă o interpretare a arhitecturii tradiţionale într-o notă modernă, care permite integrarea acesteia în contextul geografic şi cultural, asigurând, în acelaşi timp, respectarea normelor moderne ce caracterizează o locuire de calitate.

La nivelul faţadei alternează suprafeţele placate cu piatră de râu şi zonele acoperite de buşteni masivi, ale căror îmbinări au fost lăsate la vedere. Suprafeţele mari vitrate oferă o vizibilitate optimă către împrejurimi şi asigura o bună iluminare a spaţiilor interioare, inclusiv pe timpul iernii. Pantele ascuţite ale acoperişului preiau încărcările provenite din zăpada care se acumulează pe durata iernilor lungi, şi, în acelaşi timp, permit integrarea construcţiei în peisaj.

Spaţiul interior a fost conformat astfel încât să creeze o atmosferă primitoare. Toate încăperile se deschid către natură prin zone vitrate spre a permite locuitorilor să admire peisajul în orice moment al zilei. Cu toate acestea, zidurile orientate spre nord au fost prevăzute cu deschideri minime pentru menţinerea confortului termic.

Planul este împărţit într-o zonă de zi şi una de noapte: spaţiile comune sunt dispuse înspre sud-est, iar dormitoarele înspre nord-vest. Living-ul se desfăşoară pe două niveluri, beneficiind de o supantă de unde se pot observa împrejurimile şi camera de zi. Structura acoperişului este vizibilă în această zonă a casei. Proiectul a propus să demonstreaze felul în care limbajul arhitecturii tradiţionale poate reprezenta o sursă de inspiraţie pentru cea contemporană, creându-se astfel forme noi de expresie care se integrează armonios în natură.

Semnat: Arhitect Razvan Barsan & Arhitect Alexandru Duca
Razvan Barsan + Partners SRL
www.razvanbarsan.com